Jane Eyre, Emma Bovary…unele prenume par indisociabile  de un personaj de roman al carei notorietate a traversat secolele. Unele au avut parte de momentele lor de glorie insa in zilele noastre au cazut in uitare. Urmeaza sa dai nastere unei fetite si esti pasionata de literatura? Iata cateva prenume care te-ar putea inspira…

Alissa. Alissa este eroina romanului lui André Gide, Poarta Ingusta. Frumoasa, tanara, indragostita nebuneste de un barbat care ii raspunde sentimentelor, Alissa decide sa renunte la acesta si la iubirea sa din abnegatie, din exces de virtute.

 

Carmen este tiganca care a dat titlul operei lui Prosper Mérimeé, o femeie de o frumusete scandaloasa. Carmen ii seduce pe barbati, ii aduce in pragul nebuniei.

Ecaterina este un prenume destul de frecvent in literatura europeana. In Rusia, regasim acest prenume in opera lui Tolstoi, in Anna Karenina si Fratii Karamazov. In Anglia, acest prenume se poate intalni la eroina romanului Wuthering Heigts.

Cosette este un nume pe care cu totii il cunostem din romanul lui Victor Hugo, Les Miserables. Fantine este mama lui Cosette, o fetita in varsta de 3 ani si este nevoita sa o lase in grija proprietarilor unui han deoarece nu are bani cu ce sa o creasca. Respectand dorinta mamei sale de pe patul de moarte, Jean Valjean o va scapa pe tanara fata din mainile celor doi care o exploateaza.

 

Emma. Emma Bovary, eroina lui Flaubert, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Plictisita intr-un mariaj de convenienta, Emma cade prada celor mai sordide capcane sentimentale. Cartea a provocat un scandal imens in epoca in care a fost publicata.

Isabelle este un prenume pe care il putem regasi in literatura Evului Mediu. Apare in mod frecvent in opera lui Shakespeare, Racine sau Corneiile. Cea mai cunoscuta opera in care apare o tanara cu numele de Isabelle este cea apartinand lui Jean Giraudoux, Intermezzo. Isabelle este o invatatoare care stie sa vorbeasca cu lumea umbrelor si spectrele ii dezvaluie un secret mortal…

Jane este eroina lui Charlotte Bronte, o tanara cu o viata grea, o copilarie dificila intr-un orfelinat dur, cu o cariera de invatatoare intr-un conac izolat si o iubire imposibila cu stapanul conacului…

Lasă un răspuns