Imparati, regine…istoria prenumelor se incruciseaza cel mai adesea cu Marea Istorie. Daca esti in cautarea unui prenume pentru bebelusul tau te poti inspira din prenumele regale.

Octaviu. Octaviu vine din latinescul octavius ce inseamna al optulea. Octaviu este numele primului imparat roman si fiul adoptiv al lui Iulius Cezar. In Antichitate, Octaviu era patronimul unei mari linii romane printre care si imparatul Augustus. Numele de Octavius era dat copiilor din Roma care ocupau cel de-al optulea loc in familie. Octavia era prenumele sotiei imparatului roman Nero.

Alienor. Alienor este o forma a prenumelui Eleonora al carui etimologie este putin mai neclara: de la elinor ce inseamna Domnul este lumina sau de la grecesul eleos ce inseamna compasiune? Cea mai celebra regina ce a purtat acest nume este fara indoiala Alienor d’Aquitaine, in secolul XII. Dupa ce a fost repudiata de catre regele Louis VII din cauza comportamentului sau, Alienor s-a recasatorit cu regele Henry II Plantagenet devenind astfel regina Angliei.

Aurelian vine de la latinescul aureus sau aurum ce inseamna aur.  Acest prenume face referinta la doi mari imparati: Aurelian (214-275), cel care a restaurat unitatea Romei si Marc-Aureliu (121-180), imparat si filozof.

Matilda. Matilda provine de la germanicul math care inseamna putere si hild, care inseamna lupta. Regina Mathilde, sotia lui William Cuceritorul (1051) sau Sf. Mathilda are devine regina in urma casatoriei cu regale Germaniei in 912…un prenume regal.

Adela. De la germanicul adal care semnifica nobil, acest prenume in voga in secolul 19 revine in forta odata cu cantareata Adele. Adele de Champagne (1140-1206) a fost regina si sotia cu numarul trei a regelui Louis VII.

Filip. De la grecescul philos care inseamna prieten si hippos care inseamna cel caruia ii plac caii, Filip a fost si un nume de fete pana in secolul XVIII. Acest prenume si-a capatat notorietatea datorita regelui Phillippe al II-lea, regele Macedoniei. Tatal lui Alexandru cel Mare, el este cel care a unificat Grecia.

Eric este un prenume destinat sa fie regal deoarece provine din grecescul aina care inseamna unul singur si rik care inseamna suveran. Unul din cele mai glorioase prenume scandinave. Erik IX a urcat pe tronul Suediei in anul 1150 si a contribuit la crestinizarea tarii.

Lasă un răspuns