Etimologie – muntele lui Zeus, zeul vinului (greaca).
Sarbatoare – 9 Octombrie.

Denis provine de la numele zeului Dioysius, care era unul din cei mai venerati zei din Antichitate. Acesta era responsabil cu recolta vinului, cu bogatiile recoltelor. Denis era vazut ca un promotor al civilizatiei, iubitor al pacii dar si protector al agriculturii.

Unii sustin ca Denis este de origine franceza, Sf. Denis fiind un misionar din Galia ce a sfarsit decapitat in Paris in secolul 3. Sf. Denis a fost protectorul Frantei. Unii cercetatori sunt de parere ca numele de Denis semnifica de fapt curgerea lumii. O alta interpretare este de fiul lui Zeus. Chiar daca are un substrat mai degraba pagan, numele de Denis s-a raspandit extrem de rapid la poporul crestin. Dovada acestui lucru sta numele derivat din acesta, Denisa.

Denis are o personalitate puternica si are tendinta sa se impuna peste tot datorita magnetismului de care da dovada. Este preocupat de felul in care arata, vrea cu orice pret sa impresioneze. Cand introvertit, cand extrovertit, sociabil, Denis este un barbat fermecator care simte nevoia sa fie placut si iubit. Chiar daca in cele mai multe situatii Denis da dovada de tact, se mai intampla uneori sa comita unele greseli. Este elegant si rafinat, are simtul esteticului. Mancarea este unul din pacatele sale capitale, este un adevarat gurmand. Sentimentele sunt extrem de importante pentru Denis.

Denis nu are obiceiul sa fuga de responsabilitati. Are o vointa puternica chiar daca uneori pare ezitant. In momentul in care este animat de o motivatie puternica este capabil sa faca absolut orice pentru a-si indeplini scopul maret. Exigent, autoritar si direct, se intampla ca Denis, in ciuda aparentei calme, sa aiba unele accese de furie cand ceva nu ii iese asa cum trebuie.

Orgolios, Denis lasa impresia ca are incredere in propriile forte, detesta mediocritatea. Esecul nu face parte din vocabularul sau, Denis face tot ce ii sta in putinta sa se depaseasca pe sine insusi. Copil fiind este extrem de activ, independent, are simtul libertatii. Are oroare de costrangeri, poate fi uneori indisciplinat. Daca este copil unic, Denis poate deveni ingamfat.

Adept al schimbarii, lui Denis ii place activitatea fizica, sa calatoreasca, sa fie independent. Daca este pasionat de ceva anume, Denis se dedica trup si suflet pasiunii respective. In ceea ce priveste domeniul sentimental, Denis nu este tocmai fidel, in special in tinerete. Cand vine vremea sa se angajeze din punct de vedere afectiv, Denis are unele ezitari. Aleasa inimii sale trebuie sa fie perfecta din toate punctele de vedere, altfel Denis se va plictisi de ea foarte repede.

Denis are mai multe variante in ceea ce priveste alegerea profesiei: cele care nu implica rutina precum ghid turistic deoarece adora calatoriile, profesii aflate in stransa legatura cu sportul (in special daca este nascut in urmatoarele zile: 5.14, 23). Si meseriile in care isi poate exercita pueterea sunt pe placul lui Denis, politica de exemplu. Denis adora sa manipuleze oamenii de aceea si meseriile care implica acest lucru i se potrivesc de minune.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns